Durasit EC

Durasit EC

Kiszerelés: 10 kg (A) + 10 kg (B)

Leírás

A DURASIT EC kétkomponensű epoxigyanta kötésű bevonati anyag. Felhordási, fizikai és kémiai tulajdonságait különleges adalékszerekkel javították. Az anyag kiváló korrózióállósággal, savállósággal rendelkezik. Alkalmazható fém, acél és cementkötésű felületeken.

Általános tulajdonságok

A DURASIT EC nagy korrózióállósággal, valamint nagy mechanikai ellenállással rendelkezik. Kiválóan ellenáll savaknak, lúgoknak, oldószereknek és azok gőzeinek, ivó- és sós víznek, UV sugárzásnak és fagynak. Az anyag tixotróp tulajdonsága miatt, függőleges felületen is nagy rétegvastagságban is felhordható. Kémiai és mechanikai tulajdonságai megegyeznek más epoxi-bitumenes rendszerekkel (PL: Epossibitume 400 tix), azzal a különbséggel, hogy pigmentálható.

Alkalmazási területek

Kiválóan alkalmazható nagy kémiai igénybevételek esetén beton- és acélszerkezetek védelmére. (Pl.: tartályok, földben vezetett csövek, csatornák, szennyvíz átemelők, zsilipek, vegyi üzemek szerkezeteinél)

Felület előkészítés

Az alapfelületnek száraznak, tisztának, szilárdnak, laza és leválasztó tulajdonságú anyagoktól mentesnek kell lenni. Általában nem szükséges külön alapozóréteg felvitele, ha kellően durva az alapfelület. Szükség esetén alkalmazható alapozó az epoxigyanta kötésű IDROPOX Primer H2O.

Felhordás

A DURASIC EC felhordható ecsettel, hengerrel vagy airless szórással.

Fontos megjegyzés

A kivitelezés minősége – mint minden bevonat esetében - függ az alkalmazott szórógép tulajdonságaitól, valamint az alkalmazáskori hőmérséklettől, páratartalomtól, levegőmozgástól. Első alkalmazás esetén célszerű próbaszórást végezni a szórógép legmegfelelőbb beállításainak megtalálására, valamint a bevonat megfelelő minőségének és megjelenésének biztosítására.

A kivitelezés +5 oC - +35 oC hőmérséklet között és 35 – 75 % relatív páratartalom esetén végezhető el.

Az anyagtároló vödrök felnyitása után át kell keverni a komponenseket és az esetleges szilárd részecskéket el kell távolítani.

Az anyag két komponensét alacsony fordulatú keverőeszközzel, az előírt arányban kell összekeverni. A keverés után az anyag felhasználásra kész, hígítása nem szükséges. Ha a szórástechnika miatt mégis hígítani kell, akkor azt - kis mértékben – szokásos epoxy hígítóval lehet megtenni.

A fazékidő – amelyen belül a felhordást el kell végezni - a környezeti hőmérséklettől függően -általában 80 perc. Ennek megfelelően kell meghatározni a bekevert mennyiséget.

A felület porszáraz állapota 5-6 óra után áll be, az rétegek közötti átvonási idő 12-16 óra, a teljes térhálósodás 7 nap.

Az elméleti fedőképesség az alapfelület minőségétől függ. Hozzávetőlegesen abból lehet kiindulni, hogy 1 kg összekevert anyag 2,5 m2 felület átvonására elegendő egy rétegben. Ez a mennyiség 300 mikron száraz rétegvastagságot eredményez.

Tárolás

Az anyagot óvni kell a fagytól és a sugárzó hőtől – a direkt napsütéstől. Az eredeti, bontatlan kiszerelésben az anyag 12 hónapig őrzi meg eredeti tulajdonságait. Fagy- és magas hőmérséklettől mentes helyen raktározzák.

Biztonsági előírások és figyelmeztetések

Az anyag felhordása közben ne egyen, ne igyon és ne dohányozzon. A Biztonságtechnikai adatlapban feltüntetett egyéni védőeszközök használata szükséges: kesztyű, szemüveg, maszk és zárt munkaruha.

 

Fizikai tulajdonságok

Szín

szürke

Sűrűség (A + B keverék) + 20 oC -on

1,5 kg/lit

Illóanyag tartalom

4 tömeg%

Keverési arány A:B (A: gyanta, B: térhálósító)

1 : 1

Viszkozitás Brookfield szerint

6000 – 8000 cps

Tix Index

nagyobb mint 2

Fazékidő

80 perc

Porszáraz felület (20 oC, rel.nedv. 60%)

5-6 óra

Átvonhatóság

12 – 16 óra

Teljes térhálósodás

7 nap

Dielektromos állandó

12.000 V/mm

Hősokk-állóság

-35 oC - + 120 oC

Kopásállóság (ASTM, Taber vizsgálat)

110 mg

Ajánlott legnagyobb rétegvastagság (1 réteg)

1500 mikron

Lobbanáspont

+ 30 oC felett

Tapadás tiszta betonfelületen

100 %

Tapadás SA2,5 homkszórt fémen

100 %

Szakadónyúlás

nagyobb mint 15 %

Kivitelezési hőmérséklet

+ 5 oC - + 35 oC

CO2 áteresztő-képesség (EN ISO 1062-6/11)

SD 450 m

Vízgőz áteresztő-képesség (EN ISO 7783-1)

SD nagyobb mint 50 m

Tűzveszélyességi osztály

E

 

A jelen adatlapban közölt információkat legjobb tudásunk szerinti korrektséggel és gondossággal állítottuk össze, de mindezen előírásoknak és javaslatoknak nincs garanciális tartalmuk, mivel azok pontos betartása és az alkalmazási körülmények nem állnak közvetlen ellenőrzésünk alatt. Általánosságban, minden esetben ajánlható előzetes tesztek elvégzése. A gyártó fenntartja a jogot a termék módosítására, minden további értesítés nélkül. A helyes alkalmazás érdekében tartsák be a műszaki és biztonságtechnikai útmutatásokat. Bármilyen további információért, vagy tisztázásért forduljanak Vevőszolgálatunkhoz.