Nincs fotó a termékhez!

Hyperdesmo

 

KISZERELÉS: 1,5Kg+7,5Kg

LEÍRÁS: Kétkomponensű, oldószermentes tixotróp poliuretán termék, mely vízzáró membrán rétegek kialakítására, illetve alapozott acél és beton víztárolók rugalmas, repedésáthidaló bevonataként használható.

ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: A HYPERDESMO egy kétkomponensű, tixotróp oldószermentes, magas minőségű, elasztomer poliuretán gyanta alapú termék. Kikeményedést követően egy vastag, rendkívül rugalmas, vízzáró védőbevonatot képez a felületen. A termék főként beton víztározók kezelésére ajánlott. A termék nemzetközi ETA-04-0082 engedélyjel rendelkezik 40C°alatt működő, ivóvízzel érintkező tárolók felületére. A termék megfelel az 1998. november 3-án elfogadott 98/83/EK EU rendeletnek a barcelonai O.T.E.C. intézet eredményeinek megfelelően. Magyar engedély száma: KEF-10512-3/2014

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK: Beton, vagy megfelelően alapozott acél vagy egyéb anyagból készült víztárolók, intenzív hőingadozásának, illetve a tározó feltöltöttségéből adódó, tágulásnak és zsugorodásnak kitett tározók rugalmas, repedésáthidaló bevonataként használható.

TULAJDONSÁGOK: Kiválóan tapad szinte minden felülethez. Oldószermentes, így zárt terű felületekre is könnyen felhordható. Erősen víztaszító és kifejezetten hidrolízis-ellenálló, továbbá ellenálló -40°C és +90 °C között. Ellenálló a víztárolók tisztításánál használt vegyszerekkel szemben. Az Európai Unió ivóvíz tárolókról szóló követelményeinek megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik. Az ivóvíztározók esetében nagyon jó költség/minőség aránnyal rendelkezik. A termékhez kültéri használat esetén rendelkezésre állnak speciális, az alapfelületnek megfelelő alapozó és fedőbevonatok, Ral színválasztékban.

FELHORDÁS:  A felület tisztítását beton tároló estén az MSZ EN ISO 1504, acél esetén pedig, MSZ EN ISO 12944 szabvány figyelembevételével, az MSZ EN ISO 8501 szabvány sorozat szerint, ultra magas nyomású vizes tisztítással Wa 2,5 vagy, koptató hatású szemcseszórással Sa 2,5 minőségben kell elvégezni, mely során, az olaj, zsír vagy szappan szennyezőanyagokat teljesen el kell távolítani. Továbbá a beton korróziója során keletkező, karbonátosodott, illetve a nem tapadó részeket, öntősablonban használt vegyi anyagokat és a kipárolgásgátlók maradványait is teljesen el kell távolítani. A felületi egyenetlenségeket beton esetén megfelelő anyagokkal ki kell tölteni. Durva egyenetlenségek esetén maximum 5cm-ig a felületet PROMOTOR GRIPtapadóhídazás után, BETOFLEX BT 60-nal, pókhálósan repedezett felület esetén HYPERSEAL® -25LM réteggel kell a tárolót bevonni. Acél felület esetén az alkalmazott tisztítási módszernek megfelelő korróziógátló alapozó réteg felhordása szükséges. Az így előkészített felületekre 3 x 460g/m2 HYPERDESMO bevonatot kell felhordani airless szórással, vagy hengerezéssel. Minden esetben az alkalmazott technológiát szakértő technikussal egyeztetni kell! A felületnek megfelelő Beton felületre AQUADUR® , IDROPOX PRIMER H2O alapozó alkalmazása szükséges.

ALAPOZÓK: szükséges, főleg ha a tározó negatív víznyomásnak van kitéve (földbe mélyített a tározó). Amint az alapozó kikeményedett, a repedéseket ki kell tölteni HYPERSEAL® -25LM gittel. Ez az anyag ajánlott a falak széleinek és az aljzatnak a tömítésére. Acél felület esetén, ultra magas nyomású vizes tisztításra Wa2,5 tisztaságnál INTERSEAL 670 ALU min. 125mikron vastagságban, Sa 2,5 tisztaságú szemcsézett felületre, pedig RIDUPOX Z25 cinkfoszfátos alapozót kell használni min. 100 mikron vastagságban.

KEVERÉS: Keverje össze a HYPERDESMO®-2KW két komponensét. Használjon alacsony fordulatszámú keverőgépet (300rpm) 2 percig. Öntse az elkevert anyagot egy széles és alacsony peremű tartóedénybe.

FELHORDÁS: Ha a felhordás hengerrel történik, legalább két rétegben rétegenként 460gr/m2 mennyiségben. Vízszintes felületek esetén a terméket elegendő kettő rétegben 700 gr/m2 mennyiségben felhordani. A felhordás történhet még airless berendezéssel függőleges felületeknél 3x 460 gr/m2, vízszintes felületeknél 2x 700 gr/m2 vastagságban.

FAZÉKIDŐ: Az összekevert termék fazékideje a vödrökben 20°C-on 30 perc, de ez az idő magasabb hőmérsékleten jelentősen csökken!

A fazékidő növeléséhez ajánlott:

  1. a vödröt hűvös, közvetlen naptól védett helyen tartani.
  2. először kiönteni a terméket a padlóra, ami így hűlni kezd majd szétteríteni.
  3. a bekevert terméket egy széles nem mély tartóedénybe önteni.

 

FIGYELMEZTETÉSEK: Noha a HYPERDESMO®-2K-W nem tartalmaz illékony anyagokat, a zárt felület esetén megfelelő szellőzést kell biztosítani. Zárt terekben előfordulhat rosszullét. Nem szabad elfeledkezni a földből érkező és esetleges a ciszternában megrekedt metángáz jelenlétéről sem. Festékszóróval történő felhordás esetén a terméket Solvente-01-el kell hígítani max. 10 %-ban, máskülönben a teljes kikeményedés és tapadás nem lesz tökéletes.A HYPERDESMO® 2K W ivóvíz engedélyes oldószermentes elasztikus poliuretán bevonatot mindig mérlegen 1:5 súly keverési arányban kell bekeverni, az összekeverést alacsony fordulatszámú keverőgéppel kell végezni. A bekevert mennyiségnél figyelembe kell venni 30 perces fazékidőt, mely 20C° értendő, mely idő magasabb hőmérsékleten drasztikusan csökken. A termék felhordását 3x460mm rétegvastagságban kell végezni, 12-24 órás szikkasztási idők meghagyásával.

Az érintkező víz hőmérséklete az ívóvíz- ill. használati melegvíz-ellátásban történő felhasználás során a 40°C-ot nem haladhatja meg.

ANYAGSZÜKSÉGLET: Minimális teljes anyagszükséglet: 1.4 kg/m2 2-3 rétegben.

SZÍN: tört fehér (OFFWHITE)

TÁROLÁS: A HYPERDESMO eredeti, bontatlan csomagolásban és száraz helyen 5 C° - 25 C° közötti hőmérsékleten legalább 12 hónapig tárolható.

TISZTÍTÁS:  TISZTÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ESZKÖZÖK FERTŐTLENÍTÉSE A tisztításhoz felhasználható eszközök közül azokat, amelyek műszaki kialakítása azt lehetővé teszi, a bevitel előtt mindig le kell fertőtleníteni hipós oldattal történő alapos öblítéssel a mosás előtti napon kívül-belül. Tisztításkor a víztároló bejáratához egy hipós belépőt kell elhelyezni. Ebbe minden be- és kilépéskor le kell mosni a víztároló térben használt csizmát.

VÍZTÁROLÓ TISZTÍTÁSA A tisztítás megkezdése előtt a dolgozókat tájékoztatni kell az adott víztároló speciális tulajdonágairól, és a munka elvégzéséhez kapcsolódó egyéb kiemelten fontos információkról. Tárolótérben tilos a dohányzás! Medencékben, tárolókban egyedül munkát végezni tilos! Szükség esetén gondoskodni kell a hatékony légcseréről (minimum térfogatáram 40 m3/h/fő).

Munkavégzéshez szükséges létszám: A munkavégzéshez szükséges létszámot a tárolótér nagyságától, a lerakódások mennyiségétől és fajtájától, a rendelkezésre álló mosóvíz vételezési pontjának távolságától, a víztárolókban lévő megvilágítás műszaki állapotától, stb. függően szükséges meghatározni. Tárolókba, víztornyokba csak az oda beosztott, illetve a munkavégzéssel és a felügyelettel megbízott dolgozók léphetnek be.

A tisztításhoz felhasználható anyagok: A víztároló mosásához, fertőtlenítéséhez felhasznált anyagoknak meg kell felelnie az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet előírásainak. A hálózati vizet alapanyagként használják a tárolóterek mosására, öblítésére. A hálózati víz minőségi követelményei kielégítik az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletet. A felhasznált hálózati víz mennyiségét becsülni kell (m3) és mint anyagot el kell számolni a költségekkel együtt.

A tisztításhoz felhasználható eszközök: o víztömlő (75 mm vagy 52 mm átmérőjű, műselyem bevonatú tűzoltó tömlő, vagy 1”-os/0,75”-os/0,5”-os átmérőjű műanyag locsolótömlő); o locsolófej; o sugárcső (tűzoltótömlőhöz); o búvárszivattyú; o hordó a vegyszer bekeveréshez; o vegyszer; o vegyszeradagoló szivattyú; o lapát (lerakódások összeszedéséhez); o vödör (lerakódások összeszedéséhez); o egyéb segédeszközök a lerakódások összeszedéséhez; o világítás (tér- és egyéni (fejlámpák)); o infralámpa (tisztítást végzők melegítéséhez); o klórgáz érzékelő; o fertőtlenítő tálca lábbeli fertőtlenítéséhez; o megfelelő védőruházat; o ventilátor.

Víztároló áztató mosása vízsugárral A lerakódások mennyiségétől és minőségétől függően többszöri mosás elvégzése lehet szükséges. Ez történhet:
o leveretéssel: hálózati nyomású (4-7 bar), kímélő, fecskendős vízsugárral történik az oldalfalakra tapadt lerakódások eltávolítása; rendszeresen mosott víztárolók esetében ez hatékony és bevált módszer;

o mechanikai úton: a még a falakon maradt lerakódásokat a vízsugaras mosás után mechanikai úton távolítják el.
A víztároló alján esetlegesen összegyűlt mangán-, vasiszapot, homokot kézi úton (lapátolás, vödrözés) kell eltávolítani.

Az elkészült terméket használatbavétel előtt legalább egy napra ivóvízzel fel kell tölteni! Az öblítővizet a csatornába kell engedni, az öblítővizet háztartási célra felhasználni nem szabad. Csak ezután szabad megkezdeni a termékek rendeltetésszerű használatát.

Víztároló vegyszeres mosása A vas-mangán lerakódások miatt elszennyeződött víztároló falakat – indokolt esetben – vegyszeres módszerrel lehet lemosni. A technológiánál alkalmazott tisztítószer tégla, beton, epoxigyanta, csempe és PVC burkolatok, valamint vakolat és festékbevonatok tisztítására is alkalmazható kell legyen. A tisztítószer mennyiségét, a vízzel való hígítás mértékét a lerakódás ismeretében a mindenkor használt termékre vonatkozó útmutató alapján kell meghatározni. A vegyszeres mosás kerülendő azon víztárolók esetében, amelyeknek a belső felülete még nem esett át felújításon, vagy részben károsodott (nyitott pórusok). A vegyszerek általában savas jellegű anyagok, amelyek súlyosan károsítják az alkáli jellegű betonszerkezetet. A vegyszeres tisztítás megkezdése előtt az ürítővezetéket le kell zárni. Elő kell állítani a tisztítószer oldatot a termék útmutatója alapján. Az oldatot általában kisnyomású (1,5-2 bar) permetezőkészülékkel, ködmentesen, legyező alakú sugárban kell felhordani a tárolóteret határoló felületekre. A permetezést felülről lefelé kell végezni. A lerakódások feloldódása rendszerint néhány perc alatt végbemegy. Ezután a kezelt felületet bőséges vízzel le kell mosni, majd a tárolótér alján összegyűlt víz pH-ját meg kell mérni. A mosóvizet pH=7 re kell hígítani. A hígított öblítővizet az ürítővezetéken keresztül kell eltávolítani a tárolótérből. A felhasználásra kerülő vegyszernek az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet előírásainak meg kell felelni. A használat módjára a munkát végzőket oktatni kell. Az alkalmazott vegyszer kiválasztása tekintetében figyelembe kell venni a műszaki és technológiai körülményeket. Kiemelten figyelemmel kell lenni a vegyszeres mosás után történő fertőtlenítéskor alkalmazott fertőtlenítő szer tulajdonságaira, elkerülendő a nem kívánatos reakciók, szinergikus és egyéb hatások kialakulása. Vegyszeres mosáskor a védőruházat és egyéni védőeszközök használata szigorúan kötelező.

LERAKÓDÁSOK ELLENŐRZÉSE A tisztítás után szemrevételezéses ellenőrzést kell végezni, majd rögzíteni annak eredményét. Amennyiben lerakódások maradtak, a mosást, eltávolítást ismét el kell végezni. Mosási hibák javítása a teljes mosás megismétlésével, vagy a nem megfelelően mosott részek, területek újramosásával történik.

VÍZTÁROLÓ FERTŐTLENÍTÉSE Cél a vízben lévő, az emberi egészségre káros szervezetek (mikroorganizmusok: baktériumok, vírusok stb.) elpusztuljanak illetve, elveszítsék fertőzőképességüket. Fertőtleníteni nemcsak a vizet, hanem mindazon tárgyak felületét is kell, amelyek érintkeznek a vízzel, míg a fogyasztóhoz eljutnak (csővezetékek, tároló medencék, mérőeszközök és egyéb eszközök, műtárgyak). A fertőtlenítés hatékonyságának alapvető feltétele, hogy a fertőtlenítőszer a megfelelő koncentrációban a megfelelő ideig hasson a fertőtlenítendő objektumok felületén. A tisztító mosás-öblítés után az ivóvíztárolót fertőtleníteni kell (MSZ 15286:1999 Ivóvízellátás. Csővezetékek tisztítása és fertőtlenítése) megemelt szabadklór tartalmú vízzel (2 mg/l). Az oldatot általában kisnyomású (1,5-2 bar) permetezőkészülékkel, ködmentesen, legyező alakú sugárban kell felhordani. A permetezést felülről lefelé kell végezni. A behatási idő letelte után a víztároló fertőtlenített részeit le kell öblíteni. A felhasználásra kerülő fertőtlenítőszernek az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet előírásainak meg kell felelni. A használat módjára a munkát végzőket oktatni kell. A helyszínen rendelkezésre kell állnia a fertőtlenítőszer biztonsági adatlapjának. Az alkalmazott fertőtlenítő szer: nátrium-hipoklorit oldat/ ipari hipó: 15% - 150 g/l vagy 9% - 90 g/l koncentrációjú.

VÍZTÁROLÓ PIHENTETÉSE A fertőtlenítés után a víztárolót lassan az üzemi maximum egyharmadáig fel kell tölteni, majd fertőtlenítő anyagot kell bele önteni és 20-24 órán át állni hagyni, hogy a fertőtlenítőszer szabad aktív klórtartalma reakcióba lépjen a szennyeződésekkel.
A beadagolandó fertőtlenítő anyag mennyiségének kiszámítása az alábbiak szerint történik:

A = B/C * D 
ahol:
A - adagolásra kerülő fertőtlenítő anyag mennyisége [l]

B - fertőtlenítendő térfogat [m3]

C - fertőtlenítő anyag hatóanyagtartalma, [g/l]

D - fertőtlenítőanyag koncentrációja [g/m3]

A víztároló pihentetésekor alkalmazott klór koncentrációját [D] az üzemi klórszint [Cüzemi] alapján határozzuk meg:

D =Cüzemi+0,3mg/l (maximum 1 mg/l),
ahol Cüzemi a mindenkori betápokon tartandó szabadklór szintet jelenti.

SZABADKLÓR, ZAVAROSSÁG VIZSGÁLAT ELVÉGZÉSE A pihentetést követően a víztároló vizét mintázni kell, a víz minőségének megfelelőségének ellenőrzése céljából szabadklór és zavarosság paraméterekre. A fizikai, illetve a kémiai paraméterek meghatározása kézi klórmérőkkel, illetve zavarosságmérőkkel történik. Az eredményeket ki kell értékelni, és szükség szerint intézkedéseket kell hozni. Kézi szabadklór, összes klór és zavarosság mérést a mindenkor alkalmazott műszer leírása szerint kell elvégezni. Amennyiben az eredmények megfelelőek, akkor a Mikrobiológiai vizsgálat elvégzése fejezet szerint kell eljárni.
A víztároló ürítése, töltése, hígítás (szükség szerint)
Amennyiben a kézi szabadklór mérés eredménye magasabb, mint a Cmegkívánt+0,3mg/l, akkor szükség szerint a víztárolót hígítási célból üríteni, illetve tölteni szükséges úgy, hogy a várható szabadklór érték megfelelő legyen.
Szükség szerint a víztároló leürítése, majd újratöltése
Amennyiben a kézi zavarosság mérés eredménye magasabb, mint amit a Vízminőségi kifogásokkal összefüggő döntési mátrixok gyűjteménye utasítás előír, a víztárolót le kell üríteni, majd újra fel kell tölteni.

 

A kivitelezést a termék ismertetőben, felhasználási útmutatóban foglalt körülmények (kikeményedés körülményei (pl. hőmérséklet, idő), a száradási idő és egyéb körülmények) legszigorúbb betartása mellett szabad csak végrehajtani!